Cara Mudah Menggunakan Aplikasi Zoom Meeting Pada Telefon Android

Hai, AsSalamualaikum guys,

Saya akan buat sedikit sharing tentang sebuah aplikasi untuk teleconference iaitu Zoom Cloud Meeting.

Zoom itu adalah sebuah aplikasi untuk melakukan Meeting, Video Webinar dan Zoom Room yang dilakukan ditempat yang berbeza-beza anggota atau pesertanya berada.

Aplikasi ini sangat berguna untuk melakukan pertemuan pada jarak jauh, tanpa perlu bertatap muka secara langsung.

Zoom Meeting kini menjadi salah satu kaedah untuk masyarakat berhubung antara satu sama lain dengan mudah tidak kira dimana pun mereka berada.

Aplikasi ini kini digunakan di seluruh dunia bagi memudahkan kerja harian. Ekoran dengan penularan wabak Covid-19 yang telah menyebabkan berlakunya Perintah Kawalan Pergerakan, banyak syarikat yang terpaksa melakukan “Work From Home”.

Dengan aplikasi mudah ini, kini tiada lagi masalah untuk mengadakan meeting walaupun masing-masing berada di rumah. Yang paling menarik, anda boleh berhubung dengan 50 orang rakan sekerja sekaligus bersama majikan anda.

Ia boleh digunakan pada Smartphone Android mahupun Iphone dan juga boleh digunakan di PC.

Untuk mengefektifkan waktu pekerjaan dan tugasku, saya meng’installed’ Zoom di handphone saya yang berbasis android. Biar lebih mobile gitu, boleh dibawa kemana-mana dan bisa dibuka kapan saja 😉

Berikut adalah cara mudah untuk menggunakan aplikasi Zoom Meeting ini.

  1. Buka Google Playstore lalu search ZOOM Cloud Meetings, klik INSTALL.

2. Inilah tampilan awal ZOOM

3. Kita anggap disini kita belum pernah pakai ZOOM, maka kita akan daftar dulu yaa, klik Sign Up

4. Masukan alamat email, nama depan, dan nama belakang anda, jangan lupa di ✅ untuk Terms of Service-nya, klik Next

5. ZOOM akan mengirimkan ZOOM account activation ke email anda, jadi check email anda dan klik Active Account

6. Masukkan password yang akan anda gunakan. Ingat password yang mudah diingat tapi susah untuk ditiru! Minimum 6 karakter yaa, klik Continue

7. Next kita akan diminta untuk mengundang rakan-rakan kita untuk membuat akaun ZOOM. Klik ‘Invite’ jika ada teman yang ingin diundang, atau klik ‘Skip this step’ jika ingin melakukannya nanti.

8. Dan sekarang Akaun ZOOM anda sudah aktif. Anda boleh langsung memulakan meeting.

9. Saya akan cuba melakukan test meeting bersama grup Hebat Realtors dengan hos Coach Hartanah – Encik Abdul Rashid.

11. Karena sebelumnya Encik Rashid sudah membuat ruang meeting, maka saya hanya perlu klik “Join a Meeting”. Masukkan Meeting ID yang telah diberikan oleh hos meeting kepada anda, klik “Join Meeting”.

12. Oh ya.. tulis nama sebenar anda supaya hos tidak keliru. Setiap individu yang menyertai meeting tersebut akan menggunakan ID yang sama. Sudah selesai isi, tekan “Join a Meeting”

12. Setelah masuk, anda perlu pilih audio dan buat pilihan “Call Via Device Audio” untuk pastikan anda mendangar suara orang lain yang menyertai meeting itu.

13. Lakukan beberapa percubaan seperti menggunakan audio dan silent, menggunakan video dan off video, chating group mahupun personal.

Mudah kan..? Zaman sekarang yang serba teknologi tiada alasan untuk anda tidak bersua muka dengan majikan anda. Lebih mudah untuk melakukan kerja dan mendengar arahan walaupun berjauhan.

Selamat mencuba!